Grzyby marynowane

Grzyby marynowane

BRUSPOL

Marynowanie grzybów pozwala na przechowywanie bardzo długo produktu do jedzenia. Najczęściej do marynowania wybiera się małe grzybki, m.in.: maślaki, pieczarki, borowiki.
Marynowane grzybki są najczęściej dodatkiem do obiadów oraz do kanapek i sałatek, spożywane najczęściej w zimie, ze względu na brak dostępu do świeżych warzyw i owoców.


Grzyby posiadają wiele cennych składników odżywczych. Należą do nich witaminy B1, B2, B3, B5 oraz selen, miedź, potas, fosfor, cynk, mangan, cholina, białko, foliany. Grzyby mają bardzo mało kalorii, ale są ciężkostrawne, dlatego nie poleca się ich małym dzieciom i osobom starszym.

Grzyby cenione są za walory smakowe, ale trzeba pamiętać o zaletach prozdrowotnych jak: równoważenie aktywności białych ciałek krwi, wspomaganie systemu odpornościowego przy artretyzmie, nowotworach, chorobach układu krążenia, zapobieganiu stanom zapalnym.
Marynowanie grzybów przedłuża ich przydatność do spożycia o wiele miesięcy.