Owoce z polskich lasów, pól i sadów znane są z wyśmienitego smaku. Dzięki dużemu popytowi branża przetwórcza ciągle się rozwija.
Na rynku dostępne są różne przetwory oparte na polskich owocach, a wykorzystuje się je do rozmaitych potraw.
Z owoców, kwiatów, czy pędów roślin można wytworzyć przeciery, syropy, musy owocowe, konfitury, i wiele innych. Świeżo zebrane mogą być dodatkiem do lodów, deserów, mięs, podobnie jak
przetworzone ich formy. Wysoko cenione syropy z owoców polskich nie tylko jako polewa np. do naleśników, gofrów, ale również jako środki lecznicze w procesie odpornościowym organizmu.
Polecane potrawy z jagodami (borówkami czarnymi): jagodzianki (bułeczki drożdżowe z nadzieniem z jagód), pierogi z jagodami, ciasto drożdżowe z jagodami,
zupa jagodowa (na ciepło lub jako chłodnik), syrop, sok z jagód (do lodów, deserów, kaszy), nalewki z jagody, sos Cumberland.