Owoce polecamy do...

Owoce leśne i uprawne polecamy do...

BRUSPOL

Owoce z polskich lasów, pól i sadów znane są z wyśmienitego smaku. Dzięki dużemu popytowi branża przetwórcza ciągle się rozwija. Na rynku dostępne są różne przetwory oparte na polskich owocach, a wykorzystuje się je do rozmaitych potraw.

Z owoców, kwiatów, czy pędów roślin można wytworzyć przeciery, syropy, musy owocowe, konfitury, i wiele innych. Świeżo zebrane mogą być dodatkiem do lodów, deserów, mięs, podobnie jak przetworzone ich formy. Wysoko cenione syropy z owoców polskich nie tylko jako polewa np. do naleśników, gofrów, ale również jako środki lecznicze w procesie odpornościowym organizmu.

Polecane potrawy z jagodami (borówkami czarnymi): jagodzianki (bułeczki drożdżowe z nadzieniem z jagód), pierogi z jagodami, ciasto drożdżowe z jagodami, zupa jagodowa (na ciepło lub jako chłodnik), syrop, sok z jagód (do lodów, deserów, kaszy), nalewki z jagody, sos Cumberland.

Polecane potrawy z owoców:


borówki brusznicy: sos z borówki, konfitury i powidła, galaretka z borówki.

żurawiny: dziczyzna z żurawiną, ryby w sosie żurawinowym, galaretki z żurawiny, ciasto drożdżowe z żurawiną, mufinki z żurawiną.

maliny: sok, syrop malinowy, galaretki z maliny, ciasto czekoladowe z malinami, Pavlova - ciasto bezowe, tarta malinowa, i wiele innych.

truskawki: kefir z truskawkami, galaretki truskawkowe, ciasto biszkoptowe z truskawkami i galaretką, truskawki w czekoladzie.

pigwy: tarta z jabłkiem i pigwą, sok z pigwy, mus korzenny z pigwy, pigwówka.